06 41 44 83 88 info@zeilschoolhoorn.nl

Kennismaken met Kajuitjachtzeilen

Ooit zijn we allemaal begonnen. Spannend om te gaan zeilen, zelf het roer in handen! Uiteindelijk blijkt het allemaal wel mee te vallen maar al die nieuwe woorden en het jargon. Het duurt zeker een dag alvorens je hieraan gewend bent maar dan gaat het ook hard. De commando’s worden duidelijker, een overstag is niet zo spannend meer en zelfs gijpen gaat steeds soepeler. Motor manoeuvreren, hoger en lagerwal. Het houdt niet op.

Als je je van te voren goed voorbereid en je alvast verdiept in de “Leidraad voor kajuitjachtzeilers” gaat het nog eenvoudiger. Dit boek, inclusief een handige lijst met voorbereidend werk, kun je ook hier te bestellen.

Het diploma Kajuitjachtzeilen I leidt op tot bemanningslid. Een goede schipper zal de waarde van een goed bemanningslid niet onderschatten!

Als bemanningslid zeil je actief mee maar draag je niet de verantwoordelijkheid voor het schip, de route en bemanning. Als bemanningslid help je bijvoorbeeld bij het aan- en afmeren in een sluis. Maar je hoeft te bepalen hoe de sluis ingevaren wordt. Hetzelfde geldt voor het in- en uitvaren van een box. Je maakt het schip klaar voor de reis en draagt bij aan de algehele veiligheid aan boord.

Het diploma Kajuitjachtzeilen I bewijst dat:

•  je weet wat er gebeurt op en rondom een schip, hoe de onderdelen van het schip genoemd worden;

•  je de basisbeginselen van de stand van de zeilen en de bediening van de zeilen kent;

•  je weet wat de vaarregels zijn in bijvoorbeeld havens en sluizen en hoe het schip zich beweegt als het op de motor vaart.

Lesprogramma

Wij werken met beproefde lesmethodes- en programma’s die modulair zijn opgebouwd. Hierdoor kunnen we de inhoud van de lesdagen aanpassen aan de weersomstandigheden. En haal je optimaal rendement uit je lesdagen.

Behalve de techniek en het jargon, besteden we veel aandacht aan samenwerken en communicatie aan boord. Als dat goed loopt, is de sfeer ontspannen en kan iedereen genieten. Zo kun je samen de ook wat spannendere momenten goed aan.

Voorbereiden

Je kunt je voorbereiden op de cursus door het boek ‘Leidraad voor de kajuitjachtzeiler’ door te nemen. Zo raak je vertrouwd met het jargon. Voor de zeiler met enige ervaring is het een handig naslagwerk. Dit boek is een echte klassieker en heel compleet.

Het boek is verplicht bij de cursus Kajuitjachtzeilen I. Als je het boek koopt: let er op dat je de 7e druk neemt. Klik hier voor een directe link naar het boek op Bol.com

Meenemen

Verblijf op het water betekent ook: je aanpassen aan de omstandigheden. We raden je aan om in elk geval het volgende mee te nemen:

  • goed schoeisel dat niet glad wordt als het nat is. Met slippers of sandalen wordt je vanwege de veiligheid, niet toegelaten aan boord;
  • wind- en waterdichte kleding;
  • een pet of muts;
  • een zonnebril, ook bij grijs weer;
  • bij meerdaagse tochten: persoonlijke verzorgingsspullen, slaapzak en extra kleding.

Wij zorgen voor water, koffie en thee aan boord, reddingvesten en andere veiligheidsmaatregelen.

Angst overwinnen

Soms zijn mensen angstig op het water. Of om bijvoorbeeld heel schuin te gaan met de boot. Of voor een klapgijp. De angst zelf leidt vaak tot paniek of bevriezing aan boord als er iets gebeurd.

Wij vinden de angst niet raar. We willen wel dat al onze cursisten zich veilig en capabel voelen. Daarom zijn onze instructeurs extra opgeleid om te helpen de angst geen belemmering meer te laten zijn. We werken vanuit contact en dwingen niemand. Wij gebruiken NLP communicatietechnieken en gecontroleerde exposure.